Krajevna skupnost Satahovci - tukaj za vas

Od 26. do 28. avgusta so v Drenovcu (občina Paračin) v Srbiji potekali 6. Dnevi paprike, na katere smo bili povabljeni tudi plesalci folklore iz KTD Goska Satahovci.  

drenovac20161


Skupaj z Mestno občino Murska Sobota in Mestno občino Paračin, folklorniki iz KTD Goska iz Satahovec z društvom KSV  iz Drenovca sodelujejo že 3 leta. Tako je tudi letos Mursko Soboška občina povabila plesalce( iz Drenovca)svoje pobratene občine Paračin na prireditev Ko goske zapojejo in gosaki zaplešejo, ki se vsako leto že 5 let zapored odvija v Satahovcih, kjer je tudi edina folklorna skupina v o murskosoboški občini. Plesalci so se junija vabilu odzvali v velikem številu, z mlado in starejšo skupino. Mlade plesalce je gostila Mestna občina Murska Sobota, starejšo skupino pa smo gostili člani folklornega društva Satahovci v svojih domovih.


Avgusta, tri mesce kasneje, smo folklorniki iz Satahovec na povabilo spet obiskali svoje prijatelje iz Drenovca na tridnevnem festivalu  Dnevi papike v Drenovcui, v sklopu katerih je potekal tudi festival nastopov folklornih skupin iz različnih srbskih mest. Ob prihodu v Drenovac so nas vaščani pričakali z degustacijo na svojem trgu, kjer so nam za dobrodošlico pripravili ogromno različnih jedi pripravljenih predvsem iz paprike, ki je pri večini vaščanov pomemben pridelek za dodaten vir zaslužka. Po sprejetju so domačini odpeljali vsak svoje goste na svoj dom, kjer je sledilo druženje z gostujočo družino.


V soboto 26. avgusta so domačini na trgu tekmovali v kuhanju ajvarja, za tem pa je sledil kulturni program skupaj s podelitvijo nagrad. Plesalci, ki so bili letos junija pri nas in so sedaj gostili naše folklornike, so jim pripravili tudi ogled arheološke najdbe v Drenovcu, sledilo pa je skupno kosilo z živo glasbo. Zvečer se je odvijal festival nastopov, na katerem je nastopilo tudi naše KTD Goska Satahovci s spletom folklornih plesov pod vodstvom koreografinje Dragice Kolarič. Naš nastop je požel navdihujoč aplavz ogromnega števila gledalcev. Po nastopu, v poznih večernih urah je spet sledila skupna večerja našega celotnega društva skupaj z njihovimi gostujočimi družinami, ki so obenem tudi plesalci v KSV Drenovac. Pripravili so nam tudi živo glasbo, zato je sledilo izmenjaje plesanje slovenske polke in srbskega kola vse do jutra.

drenovac20162


V nedeljo, 28. avgusta so gostujoči svoje goste iz Slovenije pripeljali do trga, kjer jih je pričakal avtobus. Takrat se je uradno zaprl tudi festival 6. Dnevi paprike v Drenovcu. Sledilo je skupinsko slikanje društev iz  obeh držav, med katerimi so sedaj spletena že velika prijateljstva. Za darilo smo od domačinov prejeli tudi 50 steklenic domačega ajvarja, ki so ga skuhali na tekmovanju prejšnji dan. Ko smo se poslovili, je nas Goske iz Satahovec čakala dolga vožnja proti Sloveniji, s čudovitimi spomini na druženje s svojimi prijatelji iz Drenovca in v upanju, da bodo izmenični obiski postali tradicija.

Več slik najdete v galeriji.

Copyright © 2006 - 2023    Krajevna skupnost Satahovci

Skladno z 32. členom ZisRPS izjavljamo, da nimamo izvajalca IRPS za reševanje potrošniških sporov

Pravno obvestilo | Piškotki | Kazalo strani

Izdelava spletnih strani GremoNaSplet